Inzet voor stichting Mensenkinderen

Directe transporten om hulpgoederen te leveren naar Moldavië.

07 december 2023

Whatsapp Image 2023 11 22 At 16.51.26 (3)

Inzet voor Stichting Mensenkinderen.

Samen met vrijwilligers uit Noord-Nederland, konden wij ons inzetten voor Stichting Mensenkinderen. Stichting Mensenkinderen is een organisatie die zich in zet voor hulp en zorg aan kinderen, gezinnen, gehandicapten en bejaarden in Moldavië, maar ook in Albanië en Armenië.

In 2022, na het begin van de oorlog in Oekraïne, hebben de Fritom-bedrijven middelen ter beschikking gesteld om goederen vanuit Nederland naar Moldavië te transporteren.

Onze collega's Wessel G. Veenstra, Rico Veenstra hebben een vrachtauto van Veenstra|Fritom bemand richting Moldavië. Samen met nog 3 vrachtwagens beginnen ze op zaterdag 11 november aan de rit richting Moldavië, uit en thuis een rit van 5200 kilometer door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië.

Eerder dit jaar konden wij ook al concrete ondersteuning bieden voor de stichting, om ook een rit te doen met als chauffeurs Wessel R. Veenstra en Rico Veenstra.

Door het initiatief van Freerk Lautenbach en Jeen Holwerda, worden er directe transporten georganiseerd om hulpgoederen te leveren naar Moldavië. De hulpgoederen zijn ingezameld door vrijwilligers uit Friese dorpen. Ook via andere kanalen bijvoorbeeld kerkgemeenschappen en uit het netwerk van de deelnemers worden goederen ingezameld en voorbereid voor transport. Het is fantastisch hoeveel vrijwilligers bezig zijn geweest om de goederen te verzamelen, te sorteren en schoon te maken. Ook veel agrariërs stellen gratis aardappelen ter beschikking.

De hulpgoederen die naar Moldavië vervoerd worden om de winter door te komen zijn bijvoorbeeld: aardappelen, uien, wortels, meel, kleding, lang houdbare levensmiddelen, speelgoed, incontinentiemateriaal, tapijt, sanitair, tegels, schoolmeubilair. Moldavië is het armste land van Europa met ongeveer 2,5 miljoen inwoners. Er zijn al ruim 500.000 vluchtelingen in het land opgevangen.

Een mooi concreet voorbeeld waarop de stichting tracht te voorzien in de behoeften van de getroffen gemeenschap is het aanleveren van tapijt. Dit tapijt wordt gebruikt in scholen, opvanglocaties maar ook in kerken die dienstdoen als opvang locaties. Kinderen kunnen hierop spelen en liggen.

 

Whatsapp Image 2023 11 22 At 16.21.49
Whatsapp Image 2023 11 22 At 15.57.59 (4)

Stichting Mensenkinderen is al jaren actief in Moldavië. Stephanie is een Nederlandse vrouw, getrouwd met Spiridon een Moldavische predikant. Stephanie is het aanspreek punt ter plekke voor de stichting Mensenkinderen uit Nunspeet. Het echtpaar is nauw betrokken bij de hulptransporten en bij Mensenkinderen. Zij regelen dat de documentatie en douane afhandeling klopt en de goederen op de juiste plek terechtkomen. Bij dit echtpaar krijgen de chauffeurs een warme maaltijd.

De hulpgoederen worden deels in Moldavië gehouden, terwijl een ander deel met de hulp van lokale vrijwilligers in busjes de grens over naar Oekraïne gaat om daar ter plaatse mensen te ondersteunen.

Er verblijven ca. 100.000 Oekraïense vluchtelingen in Moldavië. Deze mensen worden veelal opgevangen door de relatief kleine christelijke kerkorganisaties ter plekke in dit armste land van Europa. Deze organisaties zijn in de minderheid aangezien het land hoofdzakelijk Russisch orthodox is. Er is gebrek aan vele zaken in het land, Stichting Mensenkinderen probeert met giften in natura als ook met geld bij te dragen.

Whatsapp Image 2023 11 22 At 15.57.59 (7)

Mensen uit Moldavië zijn erg dankbaar voor de geboden hulpgoederen

Meer informatie over de stichting Mensenkinderen?

Website stichting Mensenkinderen