Lean & Green

Veenstra|Fritom behaalt tweede en derde Lean & Green ster

Goed en optimaal transport, dat is waar u en wij grote waarde aan hechten. Dit is een continu proces en meedoen aan het Lean & Green programma geeft erkenning aan de verbeteringen van de CO2-prestatie. Binnen dit programma kan een bedrijf een beloning ontvangen in de vorm van een letterlijke ster.

We hebben al geruime tijd een Lean & Green ster en zijn blij & trots te kunnen melden dat we na veel inspanningen de tweede en derde Lean & Green ster hebben behaald. Als tweede bedrijf in Nederland maken we de sprong van 1 naar 3 sterren in één stap. De 2e en 3e Lean & Green sterren zijn een erkenning van de inzet en toewijding van Veenstra|Fritom. Binnenkort staat een belangrijk moment voor de deur: de uitreiking van de Lean & Green sterren bij Veenstra|Fritom. We kijken uit naar dit moment van erkenning voor ons streven naar een groenere toekomst.

 

Duurzaamheid als prioriteit
Bij al onze processen stellen we duurzaamheid voorop en in 2022 lanceerden we al het CO2 dashboard. Hiermee kunnen we de CO2-uitstoot van onze ritten inzichtelijk maken voor onszelf, maar ook voor onze klanten. Om voor de tweede Lean & Green ster in aanmerking te komen, moeten we kunnen aantonen dat we minimaal 30% besparen op de relatieve CO2-uitstoot binnen drie jaar. Verdere optimalisatie door innovatie en samenwerking staat daarbij ook op de agenda. Voor deze sprong voorwaarts zijn we een partnerschap aangegaan met BigMile en een geavanceerd programma gaat ons helpen om het inzicht in de data nog verder in kaart te brengen en te optimaliseren. De voorlopige resultaten zijn bemoedigend en wij kijken met vertrouwen uit naar de volgende stap: de audit!

Over Lean & Green
Lean & Green is een Europees programma dat sinds 2008 bestaat. Met monitoring en slimme en efficiënte maatregelen dringt het programma de uitstoot van CO2 in de transport- en logistieke sector terug. Inmiddels doen er wereldwijd meer dan 600 bedrijven in dertien landen aan mee.

Ontwerp Zonder Titel (14)
Veenstra Fritom 22

Bemoedigende resultaten
Wat we verder concreet op operationeel niveau hebben bewerkstelligd, lichten we graag toe. Want deze efficiënte en duurzame transportoplossingen zijn uiteraard ook in uw voordeel.

Zo zetten we in op bandenbeleid via Michelin waarbij het doel is om het brandstofgebruik zo laag mogelijk te houden. Dit doet Michelin met een actief onderhoudsprogramma. Daarnaast wordt met slimme oplossingen de levensduur van de banden verlengd. Door de banden opnieuw te profileren en deze te hergebruiken, verruimen we de inzet en wordt er minder gebruik gemaakt van nieuwe grondstoffen.

Duurzamere mobiliteit
Vernieuwingen in het wagenpark dragen ook bij aan een lager brandstofgebruik. Door daarnaast de data uit onze boardcomputers te analyseren kunnen we beter bepalen bij welk toerental het laagste brandstofverbruik optreed. En we doen meer:

  • Door additieven aan de brandstof toe te voegen kunnen we het verbruik verlagen.
  • We monitoren actief van de rijstijl van onze chauffeurs.
  • Door de inzet van twee LZV-voertuigen, kunnen we 30% meer volume vervoeren en zo het brandstofverbruik per vervoerde kilo verlagen.
  • We gebruiken sinds 2021 een (bio) LNG-trekker voor de distributie ritten overdag en nachtpendels tussen België en Noord-Nederland.

Zo kunt u erop vertrouwen dat uw producten op een duurzame en efficiënte manier worden getransporteerd.

Interesse in een duurzame logistieke oplossing van Veenstra|Fritom?

Veenstra Fritom 72

Wietze de Vries
Sales manager