Het verhaal van Veenstra|Fritom

Met 95 jaar is er veel om op terug te kijken, en vooruit te kijken. Wessel R. Veenstra, die als derde generatie het familiebedrijf leidt, deelt zijn verhaal over het verleden, heden en toekomst van het bedrijf.

Lees hier Wessel zijn verhaal

Van een Opel vrachtwagen naar dé logistieke dienstverlener met slimme oplossingen.

Hoe het begon
1928

De 25-jarige Wessel Veenstra trouwt met Maaike Veenstra- Bootsma en het ondernemende stel richt samen Veenstra Heeg op. Ze kopen de eerste vrachtauto: een Opel met een eenassige oplegger. Hun zes zonen gaan een voor een ook aan het werk bij het familiebedrijf.

Veenstra Fritom 95 Jaar 1928
Veenstra Fritom 95 Jaar Samenwerking Met Lankhorst

Van Veenstra Heeg naar Veenstra Expediteurs
Jaren 40 en 50

Tijdens de tweede wereldoorlog worden Wessel en oudste zoon Fimme tijdens een voedseltransport beschoten. De mannen weten zichzelf ternauwernood te redden, maar de vrachtwagen is er helaas een stuk minder aan toe. Dankzij de Marshallhulp krijgt Wessel een Ford vrachtauto toegewezen en kan de familie de transportactiviteiten weer oppakken onder de naam Veenstra Expediteurs.

Maaike haalt in 1955 Lankhorst Touwfabrieken als klant binnen en zo raakt het bedrijf steeds meer los van het oorspronkelijke agrarisch transport. Ze focussen zich meer en meer op internationaal transport, voornamelijk naar Duitsland, België, Italië en Frankrijk. De basis voor de huidige logistieke diensten door Europa is gelegd.

Groei en overname
Jaren 60

De aanschaf van een DAF Torpedo luidt de jaren 60 in. De man die op de foto naast de vrachtwagen poseert is Durk de Boer, één van de eerste medewerkers die in dienst kwam.

Deze jaren staan in het teken van groei en overname: Veenstra Expediteurs is uit haar jasje gegroeid op haar locatie aan de Weisleatstrjitte en investeert in 1964 in een loods aan de Tjerkesleatswei. In 1967 dragen Wessel en Maaike vol trots het stokje over aan hun zonen Fimme, Bauke, Haiko, Rinze, Gauke en Jan. Het gaat goed en Veenstra Expediteurs groeit in het centrum van Heeg ondertussen gestaag door naar 15 vrachtwagens en 17 medewerkers. In 1968 gaat het bedrijf zelfs samenwerken met twee andere Friese familiebedrijven: Doorenbos en Wiersma. Deze samenwerking resulteert in de oprichting van Melkweg Bolsward. Ofwel, de eerste stap richting de latere Fritom Group.

Veenstra Fritom 95 Jaar DAF Torpedo
Veenstra Fritom 95 Jaar Heeg

Uitbreiding met visie
Jaren 70

Het bedrijf heeft flinke ambities en koopt in 1974 een stuk eigen grond aan de Lytshuzen 26, ver buiten Heeg. Vanuit deze vaste basis stroomt de derde generatie familie in en trekt het bedrijf ook specialisten aan, zoals commerciële medewerkers.

Met de juiste personen blijft Veenstra hard groeien. Een van de voorbeelden is de overname van Hitman Transport uit Winsum in 1978, hetzelfde jaar dat Veenstra haar 50-jarige jubileum viert.

Ontstaan van Eurogroupage

In de jaren 80 maakt het bedrijf de overgang van traditionele route vervoerder naar groupage en distributie specialist. De merknaam Eurogroupage ontstaat, waarbij klanten hun opdrachten insturen en Veenstra het hele logistieke proces verzorgt. Zo kan de klant zich volledig richten op zijn kernactiviteiten.

Meer over Eurogroupage®

Fritom Group
Jaren 90

Opnieuw uitbreiding: tussen 1992 en 1997 neemt Veenstra haar vernieuwde kantoor, werkplaats en crossdock in gebruik. In 1998 gaan de drie familiebedrijven Doorenbos, Wiersma en Veenstra over naar de Fritom Group, waar het huidige Veenstra|Fritom onderdeel van uitmaakt.

Vandaag de dag is Fritom een groep van zeven logistieke bedrijven met tien vestigingen: elk met hun eigen identiteit en specialisme. Het zijn zelfstandig opererende bedrijven, die waar nodig samenwerken op het gebied van kennis en organisatie. Zo is er voor elke logistieke uitdaging de beste oplossing voor de klant.

Verhaal 4 FRITOM 024 Oprichters Uitsnede
Veenstra Fritom 95 Jaar Duurzame LNG Trekker

Heden: Logistieke dienstverlener met oog voor de klant
2000 tot nu

In het nieuwe millennium volgt de ene na de andere mijlpaal, zoals jubilea, uitbreidingen van de warehouses en de bouw van een nieuwe werkplaats en investeringen in IT-oplossingen. In 2012 doet het eerste LZV-voertuig zijn intrede in het wagenpark van Veenstra|Fritom, een belangrijke stap in het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Vanaf mei 2022 zet Veenstra|Fritom de transportactiviteiten van Bosma Logistiek voort en daarbij komen acht trekkers en negen medewerkers mee. Bovendien is Lankhorst nog steeds een klant en is de 175ste Volvo vrachtwagen inmiddels aangeschaft.

Op verschillende afdelingen werken de 130 medewerkers samen aan de beste logistieke oplossingen voor de klant. Bij alles staat het bedrijfscredo “afspraak is afspraak met blijvend geloof in kwaliteit” centraal.

Meer weten over Veenstra|Fritom?

Veenstra Fritom 72

Wietze de Vries
Sales manager