Nauwkeurig inzicht dankzij CO2 dashboard

01 augustus 2022

Veenstra Fritom CO2 Dashboard Header

Nu meer dan ooit, zijn bedrijven bezig met de vraag hoe ze duurzamer kunnen opereren. Dit maakt ook deel uit van de lange termijnmissie van Veenstra|Fritom, net als bij veel van onze klanten. Zo blijven we als logistieke dienstverlener onder andere voortdurend op zoek naar mogelijkheden om onze CO2-uitstoot te verminderen.

Dat dit hard nodig is, bewijzen ook de cijfers van het Kennisinstituut voor het Mobiliteitsbeleid. Ongeveer 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot komt door het vrachtvervoer en Veenstra|Fritom neemt haar verantwoordelijkheid bijvoorbeeld door de inzet van Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV). Deze combinaties bieden een efficiëntere manier van transporteren. Ook strategische samenwerkingen met andere vervoerspartners zorgen voor optimalisatie in het aantal vervoersbewegingen.


CO2 dashboard geeft compleet overzicht
Inzicht draagt voor een belangrijk deel ook bij aan reductie en daarom hebben we onlangs een CO2 dashboard ontwikkeld in samenwerking met Fritom R&D en Ilionx. Hiermee kunnen we de CO2-uitstoot van onze ritten inzichtelijk maken voor onszelf, maar ook voor onze klanten. “Dit doen we door op een nauwkeurige manier de uitstoot van een rit te berekenen waarbij we gewicht, laadmeters en de afstand van de rit combineren. Hiermee gaan we nog een stap verder dan wat de NEN-EN-norm voorschrijft voor dit soort dashboards,” vertelt Wietze de Vries, Commercieel Manager bij Veenstra|Fritom.

Veenstra Fritom CO2 Dashboard

Wilt u meer weten over de CO2 impact van de ritten die wij voor u uitvoeren? U kunt hier een voorbeeld downloaden. Wij geven u graag inzicht in uw situatie aan de hand van een persoonlijke rapportage.

Vraag uw persoonlijke CO2 rapportage aan


We gaan mettertijd zelfs een stapje verder: dan kunt u het CO2 dashboard zelf raadplegen via MijnFritom. Uiteraard informeren we u zodra dit beschikbaar is.

Vooruit kijken
Op korte termijn hebben we ons als bedrijf het doel gesteld om een tweede Lean & Green Star te behalen. De lancering van het CO2 dashboard draagt bij aan het verbeteren van de datakwaliteit van verbruiks- en volumecijfers, één van de eisen waaraan we hiervoor moeten voldoen. Daarnaast moeten we kunnen aantonen dat we minimaal 10% extra besparen op de relatieve CO2-uitstoot binnen drie jaar. Aansluitend verwachten we het traject voor een derde Lean & Green Star te kunnen starten, waarvoor we aantoonbaar 35% op de CO2-uitstoot moeten besparen. Mooie groene doelen om naar uit te kijken!