Op weg naar een schonere wereld met Veenstra|Fritom

23 maart 2020

Arthur Smeets Veenstra Fritom 316

We hebben maar één wereld en daar moeten we zuinig op zijn. Bij Veenstra|Fritom doen wij er alles aan om zo weinig mogelijk CO2 uit te stoten en zorg te dragen voor het milieu. Daarom zetten we waar mogelijk lange zware voertuigen (LZV) in, letten we op onze rijstijl en werken wij samen met Stichting Heemspark Heeg om de bijenstand in Heeg te herstellen.

Vanuit onze MVO-filosofie – Mens, Milieu en Maatschappij – vinden wij het bij Veenstra|Fritom belangrijk om te zorgen voor logistieke duurzaamheid met het milieu voorop. Door dagelijks tussen vestigingen in Heeg, Deventer en Uden te pendelen met lange zware voertuigen (LZV) zijn wij een stuk duurzamer. Zo kunnen wij 30% meer volume meenemen, waardoor we minder vaak heen en weer hoeven en dus ook minder CO2 uitstoten. Daarnaast wisselen wij bij Veenstra|Fritom ladingstromen uit met ons zusterbedrijf Sanders|Fritom in Uden. Hierbij consolideren we onze stromen, zodat we meer zendingen in hetzelfde gebied kunnen bestrijken. Zo besparen we in kilometers waardoor we gezamenlijk flink wat CO2 reduceren.

De manier waarop onze chauffeurs rijden kan ook veel milieuwinst opleveren. Daarom worden vanuit onze systemen sinds 2020 automatisch rijstijlanalyses verzonden naar de chauffeurs, met als doel inzicht krijgen in hun rijstijlgedrag. Aan de hand van een aantal standaardwaarden wordt een rapportcijfer opgemaakt en een tip gegeven. De analyses helpen ons om naast brandstofzuinig te rijden ook het onderhoud en de schades te verminderen. Ook hebben wij, om energie te besparen op onze locaties, in 2019 alle oude verlichting vervangen door Ledverlichting.

Duurzaam vervoer door heel NL

Daarnaast werken wij samen met Stichting Heemspark Heeg om het herstel van de bijenstand in Heeg te bewerkstelligen. Een 12.000 m2 weiland, waar Veenstra|Fritom eigenaar van is, is hiervoor doorgezaaid met koolzaad. Deze plant bloeit rijk en is daarmee een grote voedingsbron voor wilde bijen en de honingbijen: zo dragen we bij aan het behoud en vooruithelpen van de natuur!