Vrijwilligerswerk Ghana

‘’Het is een geweldige verrijkende ervaring. Het bepaalt wie je bent en wat belangrijk is op deze wereld. En de waarde van thuis. Een thuis hebben om naar terug te gaan.’’

15 maart 2023

IMG 20230217 WA0006

Verhaal Fokke Rosier

Op 4 januari 2023 vertrok onze Supply Chain Manager, Fokke Rosier voor een maand naar Afrika. Het doel van deze mooie reis? Vrijwillig lesgeven op een school in het oosten van Ghana.
In het kort bespreken we Fokke zijn ervaring, wat hij daar heeft geleerd en waarom hij zich opgaf als vrijwilliger. Ook Veenstra|Fritom leverde een bijdrage.

Al eerder maakte Fokke een rondreis door Kenia & Tanzania. Hij had jarenlang de gedachten om ooit weer terug te keren naar Afrika, maar dan met een heel ander doel dan alleen reizen. Namelijk vrijwilligerswerk. ‘’Het is een fantastisch continent en ik voel mij er thuis. Afrikanen staan heel anders in het leven, ze kijken met een andere blik naar de toekomst. De toekomst bestaat vooral uit morgen en overmorgen’’  vertelt Fokke. ‘’Heel anders dan hoe wij in Nederland denken.’’

Fokke meldde zich in mei 2022 aan bij Atlas Volunteers. Atlas Volunteers is een vrijwillige sociale onderneming gevestigd in het semi-landelijke gebied van Kwahu, Ghana.
Deze onderneming biedt verschillende vrijwilligersprojecten aan inclusief woningen om te verblijven. Fokke koos voor het project Education. Hij mocht kinderen van diverse groepen van de lagere school lesgeven van de Presbyteriaanse school in Abetifi. Een grote regionale Primaire School met 350 tot 400 leerlingen. Voor een aantal weken gaf Fokke 1 op 1 les aan kinderen met een leesachterstand in het Engels, via een leesclub.

Daarnaast gaf hij ook Franse les aan de onderbouw. De landen om Ghana heen spreken Frans, wat het daarom een belangrijke taal maakt om te leren. Niettemin is er geen enkele leraar die Franse les kan geven. Naast de talen heeft Fokke nog les gegeven op ICT gebied aan de bovenbouw leerlingen. Vanuit de Fritom Group werd een laptop geschonken. Hiermee kon Fokke de leerlingen wijzer maken over ICT.

IMG 20230217 WA0005

Voordat Fokke vertrok naar Afrika zette hij een Go Fund Me actie op. Hiermee zamelde hij ongeveer €2500,- in, waar onder andere Veenstra|Fritom een mooie bijdrage leverde. Hij kon dit geld voor veel mooie doelen besteden op deze school. Zo kocht hij water voor de school en dozen met krijtjes. De kinderen op school moesten naar de andere kant van het schoolterrein lopen om hun afval weg te gooien. Voor een klein papiertje was de concentratie in de klas zo weer 10 minuten onderbroken. Dit bracht Fokke op een idee om prullenmanden aan te schaffen. Voor elk lokaal een prullenmand welke de leraren signeerden met Veenstra|Fritom. Daarnaast kocht Fokke met het geld schoolboeken, maar liefst 30 schoolbanken en kon hij ook de waterpomp in het dorp laten repareren. Met het laatste geld van de inzameling zijn projecten op twee andere scholen gesponsord. Voor 1 school zijn er deuren en ramen gekocht. Voor een derde school zijn er stenen en zand gekocht voor een nieuw kleuterschoolgebouw. Dit gebouw gaat Atlas Volunteers met eigen mensen bouwen.

IMG 20230217 WA0007
IMG 20230217 WA0015

‘’Ik ben een rijk man in elk opzicht. Het was mijn drive om een keer iets terug te doen aan mensen die het niet zo hebben getroffen dan ik.’’ vertelt Fokke. ‘’Ik vond het daarbij niet erg om al het vertrouwde in mijn leven een poosje los te moeten laten. Ik kijk terug op een geweldige ervaring. Het lesgeven op de school was niet altijd makkelijk, maar wel fantastisch om te doen en heel dankbaar werk. Ook werd ik getroffen door de gulheid van de mensen. Ze hebben niets maar geven alles’’ zegt Fokke met een glimlach.

Bij het afscheid ontving Fokke een cadeau die de mensen uit het dorp speciaal voor hem hadden gekocht. Fokke is van plan ooit weer terug te keren naar Afrika. Dit keer zou hij graag samen met zijn kinderen willen.

‘’Het is een geweldige verrijkende ervaring. Het bepaalt wie je bent en wat belangrijk is op deze wereld. En de waarde van thuis. Een thuis hebben om naar terug te gaan.’’


Wil jij meer weten over Fokke zijn ervaring als vrijwilliger? Ga dan naar Fokke zijn blog via de volgende link: : https://krumel77.waarbenjij.nu/reisverslag/5090078/7-9-januari-op-reis-naar-het-verleden 

IMG 20230217 WA0009
IMG 20230217 WA0010
IMG 20230217 WA0016